4 nasveti za izbiro imena domene

Pred postavljanjem spletne strani je potrebno poskrbeti za spletno gostovanje in kupiti ustrezno domeno. Prav nakup domene je del procesa postavitve spletne strani, ki je zelo pomemben. Gre za ime, ki bo ves čas pred očmi vaših obiskovalcev, in dobro je, da si ga lahko zapomnijo.

Načeloma se podjetja odločajo za nakup domene, ki nosi ime njihovega podjetja. Ni pa temu vedno tako. Potrebno je misliti na različne vidike pomena domene ter tudi na to, kako všeč bo spletnim iskalnikom, kot je na primer Google.

1. Izberite ustrezno ime domene

Izbira imena domene je vse prej kot lahka naloga. Gre namreč za to, da je večina najboljših že zasedena, zato smo prisiljeni v druge rešitve. Ime domene naj nosi jasen pomen. Ali je to naziv vašega podjetja, morda storitev, ki jo opravljate?

Če je iskana domena s končnico .si že zasedena, nikar ne kupujte enake domene z naključno drugo domensko končnico. O tem bomo nekaj več povedali v nadaljevanju. Ime domene naj bo kratko, jedrnato in lahko zapomnljivo. Ali je določena domena še na voljo, lahko enostavno preverite na spletnih straneh domačih registrarjev, na primer na spletni strani odličnega slovenskega registrarja NEOSERV.

2. Izberite ustrezno domensko končnico

Domenska končnica je zelo pomembna. Če bo vaša spletna stran namenjena domačemu trgu, potem vsekakor izberite nacionalno domensko končnico .si. Uporabniki smo vajeni bolj zaupati domačim domenam, a v tem ne tiči edina prednost.

Končnice domen

Če boste denimo želeli prelisičiti sistem in registrirali domeno (ki je pri nas sicer zasedena) z domensko končnico .de (Nemčija), boste kaj kmalu obžalovali ta poizkus. Spletni iskalniki vas namreč med domačimi stranmi ne bodo uvrščali prav visoko, prav tako slovenski uporabnik nima želje klikati na tuje domene s slovensko vsebino. Diši po prevari.

Preberite tudi: 3 nasveti za izbiro domenske končnice

3. Upoštevajte SEO

Spletna optimizacija se prične že pri izbiri domene. Če vam bo uspelo registrirati domeno, ki bo v svojem imenu nosila ključno besedo, na katero ciljate, potem boste naredili že en korak naprej. A pozor! Ne tlačite ključne besede poleg drugih besed, da ne bo domensko ime na koncu predolgo. Na ta način si ga bodo obiskovalci namreč težje zapomnili.

Morda je bil ta del nekoč še precej bolj pomemben, danes pa ne vpliva več tako zelo bistveno na SEO, da bi morali okoli tega izgubljati živce. Dober SEO boste naredili kasneje na sami spletni strani, kar bo povsem dovolj. Zato raje izberite domeno, ki ima za uho prijazno ime.

4. Kaj pa tematske domene?

Če se sprašujete, kaj sploh so tematske domene, povejmo, da gre za tiste s končnicami, kot so .blog, .news, .pizza in podobno. Teh vam načeloma ne priporočamo, razen v primeru, da bo vaša spletna stran v angleškem jeziku in bo sama končnica domene tudi imela nek pomen.

Vsekakor pa naj bo prioritetni izbor vedno .si, morda .com, ki je svetovno priznana, ne glede na to za kakšno vrsto spletne strani gre. Če imate spletno agencijo, ali se ukvarjate s spletom, lahko razmislite tudi o domenski končnici .net, prav tako pa je zelo popularna končnica .eu, ki je namenjena spletnim stranem znotraj Evropske unije.

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button