3 nasveti za izbiro domenske končnice

Če spadate med posameznike, ki vedo, kaj je domena, vendar je sami še niste nikoli registrirali, potem morda mislite, da je registracija domene nekaj povsem enostavnega. Verjemite nam, da ko se boste z njo srečali, se vam bodo začela zastavljati najrazličnejša vprašanja.

Katero domensko ime naj registriram? Ali bo bolje, da je domena nekoliko krajša? Naj bo enaka kar imenu mojega podjetja? Katero domensko končnico naj izberem? Zelo veliko odgovorov in zanimivih člankov na to temo boste našli na spletnem portalu Registracija domen, seveda pa boste marsikaj izvedeli tudi v današnjem prispevku.

Danes se bomo osredotočili na zadnje izmed prej naštetih vprašanj, torej na izbiro domenske končnice. Preden pričnemo s podajanjem konkretnih nasvetov, moramo omeniti osnovne vrste domen oziroma domenskih končnic:

  • nacionalne domene,
  • generične domene,
  • tematske domene.

Med nacionalne spadajo dvočrkovne končnice držav. Zagotovo poznate slovensko končnico .SI, pa tudi za nemško .DE, avstrijsko .AT, hrvaško .HR, francosko .FR in nizozemsko .NL ste verjetno že slišali. Nacionalnih domen je torej zares veliko, kar pa ne velja za generične domene.

Med generične domene sodi daleč najpogosteje registrirana domena .COM, poleg nje pa še .NET, .ORG, .BIZ, .INFO ter nekaj drugih. Značilnost generičnih domen je, da gre za splošne končnice, ki so večinoma primerne za različne vrste spletnih strani.

Kot tretje naj omenimo še tematske domene. Gre za mlajše domenske končnice, ki so se začele pojavljati šele pred nekaj leti. Čeprav še ne obstajajo dolgo, pa jih je izredno veliko. Več kot tisoč. Med najbolj popularne spadajo .SHOP, .LIFE, .BLOG, .AGENCY, .CLUB in nekatere druge.

Katero domensko končnico izbrati?

Najprej moramo razčistiti, da je izbira ustrezne domenske končnice izjemno pomembna. Če boste izbrali napačno, si lahko močno otežite pot do spletne prepoznavnosti in poslovnega uspeha. Po drugi strani pa si z izbiro ustrezne pot lahko precej olajšate. Zato upoštevajte naslednje nasvete.

1. Če želite doseči uporabnike posamezne države …

V tem primeru boste naredili najbolje, če boste registrirali nacionalno domeno. Želite postaviti stran v slovenščini in doseči uporabnike Slovenije? Daleč najbolje bo, da registrirate domeno .SI. Za nemško govoreče uporabnike iz Nemčije registrirajte .DE, če mislite ciljati na Avstrijo, pa raje registrirajte .AT. Kaj pa takrat, ko imate namen »zavzeti« celo Evropo? Registrirate lahko nacionalno domensko končnico .EU, pa tudi domena .COM bo v tem primeru predstavljala dobro odločitev.

2. Če želite doseči uporabnike ZDA ali celega sveta …

V primeru, da imate namen postaviti spletno stran v angleškem jeziku in z njo ciljati na angleško govoreče prebivalstvo, registrirajte generično domeno .COM. Je ta izbira primerna tudi takrat, ko želite doseči npr. Avstralce ali Angleže? Da, tudi takrat, s tem da v tem primeru lahko registrirate tudi nacionalno domeno .AU oziroma .CO.UK. ali .UK. Svetujemo vam, da razmišljate nekoliko v naprej. Če boste v prihodnosti zgolj z enega angleško govorečega trga prešli na globalni trg, bo vsekakor bolje, da registrirate domeno .COM, alternativno lahko tudi .NET.

3. Če želite s svojo domeno izstopati (primerno za strani v angleščini) …

Ko s svojo spletno stranjo želite izstopiti iz povprečja, hkrati pa želite svojim obiskovalcem tudi takoj dati vedeti, s čim se ukvarjate, registrirajte ustrezno tematsko domeno. Imate takšno ali drugačno agencijo? Registrirajte domeno .AGENCY. Ponujate storitve spletnega gostovanja? Potem razmislite o registraciji končnice .HOSTING. Prodajate igrače? Za vas bo kot nalašč domena .TOYS. Ker je tematskih domen zares veliko, lahko za praktično katero koli dejavnost najdete ustrezno domeno. Priporočamo slovenskega registrarja NEOSERV.si, pri katerem boste našli celi vrsto cenovno ugodnih tematskih domen.

In še nasvet za konec. Končnica .BLOG je ena izmed redkih tematskih končnic, ki je primerna za spletne strani v različnih jezikih, tudi v slovenščini. Beseda »blog« je namreč zelo univerzalna in kot takšna odlična izbira za vse tiste, ki se širši javnosti želite predstaviti z zapisi na lastnem blogu.

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button