Kaj je VPS gostovanje in komu je namenjeno?

VPS gostovanje je storitev spletnega gostovanja, zanimiva predvsem večjim podjetjem in spletnim agencijam. VPS strežnik (Virtual Private Server) je dobrodošel za vse, ki upravljajo z več spletnimi stranmi ali pa imajo namen to početi v prihodnosti. Gre namreč za najem zasebnega prostora na strežniku, kjer sicer gostujejo še druge stranke, a je ta prostor namenjen samo njim.

Predstavljajte si, da živite v bloku, v vašem nadstropju pa je šest stanovanj. Moti vas pretok vseh ljudi in nikoli ni zares mir. V našem primeru govorimo o nadstropju v bloku, ki je v celoti vaše in lahko s stanovanji tam prosto razpolagate, čeprav ni vaš celoten blok. Lahko jih oddate in služite z najemnino ali pa imate vse zase, ker imate pač takšne potrebe.

Pa je VPS gostovanje drago?

Vsekakor je dražje od klasičnega gostovanja, kjer si prostor delite še z drugimi uporabniki, a je hkrati ceneje, kot če bi upravljali povsem svoj fizični oz. namenski strežnik. V tem primeru bi morali zanj zagotoviti ustrezen prostor, električno energijo, povezavo v splet, varnost, tehnično podporo in drugo. To pa seveda vse precej stane.

VPS ali zasebni virtualni strežnik vam bo služil povsem enako kot fizični, le da bodo vse prej našteto za vas prevzeli strokovnjaki, pri katerih ga boste najeli. Lahko pa boste povsem po svoje upravljali z njim, nanj nalagali programsko opremo ali aplikacije in dodeljevali dostope svojim strankam.

Je pri VPS gostovanju sploh kaj slabega?

Če pod drobnogled vzamemo primerjavo med namenskim in virtualnim strežnikom, potem je morda slabost to, da ste še vedno odvisni od nekoga drugega in ne povsem sami od sebe. Če se karkoli pripeti strežniku, kjer imate zakupljen virtualni prostor, bo to seveda vplivalo tudi na delovanje vaših spletnih strani in aplikacij.

A po drugi strani bi ob vsaki težavi morali ukrepati sami ali za odpravo težav najeti strokovnjake. Pri VPS vam za to ne bo potrebno skrbeti, saj ima podjetje, pri katerem ste VPS gostovanje najeli, vse to pod budnim očesom.

Seveda pa je na vas, da pred najemom preverite ponudbo na trgu in se odločite za tistega ponudnika, ki vliva največ zaupanja, ima na voljo pomoč uporabnikom in je vedno dosegljiv. Cena ne sme biti edino merilo.

Vir: https://www.gostovanje-domene.si/vps-gostovanje

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button