Nevarni računalniški virusi

Vas skrbi, da bodo vaš računalnik napadli računalniški virusi? Marsikomu se je že dogodila ta neprijetnost, a na srečo se pred takšno nevarnostjo da učinkovito zaščititi tako, da izberete kakovosten antivirusni program. V primeru, da vam računalnik kljub temu napade virus, pa vam lahko pomagajo strokovnjaki, ki se ukvarjajo z odstranjevanjem virusov in reševanjem podatkov z vašega računalniškega diska.

Kako nevarni so virusi?

Računalniški virusi lahko resno ogrozijo vaš računalnik, seveda pa to ne velja prav za vse viruse, ampak samo za nekatere. A prav ti virusi so tisti, pred katerimi se je težko dobro zaščititi, saj so skoraj vedno korak pred izdelovalci antivirusnih in drugih zaščitnih programov za računalnike.

Nevarni virusi lahko povzročijo, da ne boste mogli več dostopati do svojih fotografij in dokumentov, ki jih imate shranjene na računalniku, ali pa vam bodo preprečili dostop do vaše elektronske pošte. To zna biti ravno tako zelo neprijetno, še bolj neprijetno pa je, če vam zaradi virusa na vašem bančnem računu izgine denar.

Zaradi vsega naštetega velja biti v boju proti virusom temeljit!

Kako preprečiti težave z virusi?

V izogib težavam z virusi vam priporočamo naslednje:

  1. Izberite kakovosten antivirusni program.
  2. Poskrbite za dober protipožarni zid na svojem računalniku.
  3. Antivirusni program in požarni zid redno obnavljajte, poskrbite tudi za posodobitve in za to, da sta oba programa redno aktivirana in delujoča.
  4. Bodite previdni pri uporabi interneta in se izogibajte vsem sumljivim spletnim stranem.
  5. Še posebna previdnost velja pri vnosu svojih osebnih podatkov in gesel.
  6. Sumljivo elektronsko pošto takoj izbrišete in ne odpirajte priponk, ki ste jih prejeli zraven.
  7. Posebna pazljivost velja pri odpiranju datotek, ki jih najdete na spletu ali dobite po elektronski pošti, še posebej, če imajo te končnico .exe.
  8. Na vsake toliko časa zamenjajte vsa svoja gesla.
  9. Vsaj enkrat mesečno naročite antivirusnemu programu, da pregleda celoten računalnik.
  10. Poskrbite za redno in varno arhiviranje podatkov na zunanjem nosilcu, v oblaku, drugi napravi ali kje drugje.

Kaj narediti v primeru okužbe računalnika?

Če pride do okužbe računalnika, je treba najprej pustiti antivirusnemu programu, da se skuša spopasti z virusom in ga izbrisati. V primeru, da to ni mogoče, lahko uporabite kakšen drug temu namenjen program ali pa še bolje – to nalogo zaupate strokovnjakom, ki bodo poskrbeli tudi za reševanje vaših podatkov, v primeru, da so ti zaradi virusa ogroženi.

Računalniški virusi
Je vaš računalnik okužen z virusom? Pomagajo vam lahko strokovnjaki.

V zadnjem času se namreč dogaja, da so najbolj problematični tisti virusi, ki preprečijo dostop do vaših fotografij in dokumentov, v zameno pa zahtevajo denarno nakazilo. Nekaterim takšnim virusom se da zoperstaviti in rešiti vsaj del podatkov. Da je to možno, pa morajo strokovnjaki ukrepati takoj, ko pride do okužbe.

Zato v primeru okužbe vašega računalnika tega čim prej odnesite na servis!

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button