Kaj je email marketing?

Gotovi tudi sami prejmete v svoj nabiralnik elektronske pošte vsak dan vsaj nekaj takšnih sporočil, ki jih niste posebej naročili, ki niso del vaše običajne korespondence, in katera vas skušajo informirati o najrazličnejših stvareh. Gre za email marketing, s katerim skušajo podjetja tudi prek sodobnih načinov komunikacije stopiti v stik z vami, izboljšati oziroma vzdrževati odnos, ki ga že imate, ali pa tudi zgolj ponuditi nekaj novega iz njihove ponudbe. Email marketing sporočila tega podjetja dobivate, ker ste podali soglasje, da vam lahko v namen informiranja ter vzdrževanja odnosov pošiljajo obvestila na vašo elektronsko pošto.

Zakaj ste pristali na email marketing? Večinoma na prejemanje e-sporočil pristanemo zato, ker nas ponudba dejansko zanima oziroma se želimo seznaniti z novostmi, akcijami, odličnimi ponudbami … Če se email marketing zdi zgolj dolgočasno in nekoristno obveščanje o novih produktih in storitvah, ki jih ne potrebujemo, pa se z »mailing liste« hitro odjavimo. Vsako poslano sporočilo, katerega namen je dejansko email marketing, mora imeti tudi možnost, da se prek njega odjavimo od nadaljnjega prejemanja elektronske pošte s strani tega pošiljatelja.

Zakaj je email marketing tako priljubljen?

Targetiranje uporabnikovElektronsko komuniciranje je ena najbolj poceni oblik komuniciranja, kar velja s pridom izkoristiti. Če želimo svoje dosedanje kupce ali potencialne kupce obvestiti o svoji ponudbi, je email marketing dejansko zanemarljiv strošek v primerjavi s tiskom oglasov, zakupom oglasnega prostora v tiskanih medijih ali na TV, snemanjem TV oglasa …

Poleg tega, da je poceni, pa nam email marketing omogoča tudi lažje targetiranje naše ciljne skupine. Vsi tisti, ki so dovolili uporabo svojega elektronskega naslova zato, da bi jim občasno poslali newsletter z novicami ali obvestilo o posebni ponudbi, so namreč že izrazili svoj interes – naše področje jih zanima, zato so nam dali svoj naslov. In tako je lahko email marketing, kar se tiče ciljne skupine, mnogo bolj osredotočen – že v osnovi je serviran ljudem, ki spadajo v ciljno skupino.

Zakaj je email marketing tako učinkovit?

Internet, kot sodoben medij, omogoča marsikaj, česar klasični mediji (tiskani, radio in televizija) ne morejo. Ne le, da je pri njem najlaže ponuditi vsebine točno določenim skupinam ljudi, temveč imamo pri tem tudi velik nadzor oziroma vpogled v to, kako se ljudje dejansko obnašajo.

Pri email marketingu tako točno vidimo, kdo je sporočilo prebral in kdo ne, kdo je iz njega nadaljeval pot na našo spletno stran oziroma v spletno trgovino, kdo je dejansko opravil nakup … To pa je veliko več koristnih podatkov kot pri drugih vrstah marketinga.

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button