10 najpogostejših spletnih zlorab

Internet je postal nepogrešljiv del našega vsakdanjika. Uporaben je za marsikaj in za marsikoga. Preden odidemo nanj, le redko pomislimo tudi na to, da na njem obstajajo številne zlorabe, ki nam lahko celo uničijo življenje. V nadaljevanju si bomo pogledali 10 najpogostejših spletnih zlorab, v katerih se lahko kaj hitro znajdete tudi vi. Bolje preventiva kot kurativa, se vam ne zdi?

1. Phishing je ena od oblik spletne zlorabe in se izvede tako, da sprejmemo nenaročeno oglasno pošto v kombinaciji s ponarejeno spletno stranjo. Najpogostejša oblika te prevare zahteva, da elektronsko pismo ali spletna stran od uporabnika pridobi njegove prijavne (uporabniško ime in geslo) ali finančne podatke.

2. Vdiranje prav tako velja za izjemno pogosto obliko spletne zlorabe. Cilj je pridobiti dostop do virov nekega sistema ali omrežja. Škoda v tem primeru spletne zlorabe je lahko ogromna: izguba podatkov, manipulacija vsebine ter podobno.

3. Širjenje trojanskih konjev ter virusov enako velja za pogosto obliko spletne zlorabe. Trojanski konji so programi, ki pridobijo dostop do računalnika na račun lažne identifikacije, virus pa je program, ki lahko kopira sam sebe.

4. Nezaželena e-pošta ali SPAM je spletna zloraba, ki jo lahko smatramo kot vsako sporočilo, ki je poslano večjemu številu naslovnikov, z namenom vsiljevanja vsebine, za katero se naslovnik verjetno ne bi odločil sam.

Email spam
Ste neprestanega prejemanja nezaželene e-pošte deležni tudi sami?

5. Nigerijske denarne ponudbe so sporočila in hkrati oblika spletne zlorabe, ki sodijo v sklop finančnih ponudb, ki ponavadi obljubljajo lahek in hiter zaslužek. Izjemno priljubljene so nigerijske finančne ponudbe, ki se uvrščajo na tretje mesto največjih internetnih prevar oziroma zlorab.

6. Spletne dražbe, kjer zmagovalec prejme predmet v okvari ali ga sploh ne prejme.

7. Računalniška oprema in programi, kamor se prišteva vso opremo, ki v resnici nikoli ni prispela ali je prispela v povsem drugačni obliki, kot je bilo obljubljeno.

8. Ne-računalniške spletne prodajalne, kjer prihaja do velikih neskladij med opisi in slikami izdelkov.

9. Ponudbe kreditne kartice, kjer je potrebno najprej plačati.

10. Pranje denarja, kjer je v igri predvsem ukradena identiteta.

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button