Kako izvesti učinkovit spletni tečaj?

Svetovni splet nam ponuja neskončno možnosti – od pridobivanja informacij do zabave in praktično vsega, kar si sploh lahko zamislijo naši možgani. Ker je na spletu na voljo zares neomejeno informacij, je popolnoma jasno, da se tam lahko tudi ogromno naučimo.

V ta namen zelo dobro delujejo različni spletni tečaji, ki jih snovalci izdelajo za ciljno publiko in ji po določenem poslovnem modelu omogočijo dostop do njih. Če ste morda eden tistih, ki bi radi svoje znanje delili z drugimi in na ta način razširili svoj posel, potem vas zagotovo zanima izdelava spletnih tečajev.

Kaj je spletni tečaj?

Ko si želimo pridobiti novo znanje, pa naj bo to zaradi posla ali osebnega napredka na določenem področju, navadno prečešemo splet z namenom izbrskati vse mogoče informacije na iskano temo. Najti je mogoče marsikaj, tako relevantne kot nekoliko manj zanesljive podatke.

Na takšen način smo prepuščeni samim sebi in svoji odločitvi o tem, čemu bomo zaupali in čemu ne. Spletni tečaji na drugi strani pa so pripravljeni s strani profesionalcev na določenih področjih, ki stojijo za vsebinami, iz katerih se običajno lahko veliko naučimo. Pri tem pa nam ni treba izgubljati časa z raziskovanjem in nabiranjem informacij s strani različnih virov.

Komu so spletni tečaji namenjeni?

Spletni tečaji so namenjeni široki mreži uporabnikov, saj je vse odvisno od vsebine, ki jo s seboj prinašajo. Tovrsten tečaj nas lahko pouči o delovanju spletne optimizacije in kako se je lotiti, lahko nam predstavijo paleto receptov določene kuhinje ali pa nas naučijo izdelati spletno stran.

Izvajanje spletnega tečaja
Ne glede na področje zanimanja, zagotovo boste našli spletni tečaj zase.

Vsebine spletnih tečajev so tako zelo raznolike, da jih ni moč našteti le v enem stavku. Tudi šole danes že poznajo učenje na daljavo in uporabo spletnih tečajev za dodatno izobraževanje od doma. Menite, da lahko tudi sami ponudite svoje znanje na način prodaje spletnega tečaja?

Unovčite svoje znanje

Morda se ukvarjate s fitnesom, ste strokovnjak za zdravo prehrano ali pa obvladate nekaj povsem tretjega. Spletni tečaji vam omogočajo, da svoje znanje delite z drugimi in ga na ta način tudi unovčite. Tečaje torej lahko prodajate, kot to počne že ogromno ljudi s pomočjo namenskih platform, kot so npr. Udemy, Coursera in Teachable.

Tudi v Sloveniji lahko uporabite naravnost odlično platformo za izdelavo, prodajo in izvajanje tečajev, za postavitev katere poskrbi podjetje Artbeat. Prednost omenjene platforme pred tujimi je zagotovo v tem, da ponuja vsa potrebna orodja, hkrati pa ne zaračunava visokih provizij.

Kako vzpostaviti lasten spletni tečaj?

Da bi vzpostavili lasten spletni tečaj, boste potrebovali dve stvari. V prvi vrsti dobro osnovo oz. vsebino, ki pritegne in hkrati ponuja tisto, kar si kupec tečaja želi. Na drugi strani pa potrebujete tudi platformo, torej sistem za izvajanje spletnih tečajev.

S svoje strani morate zagotoviti primeren vrstni red lekcij in tem ter podati informacije na način, ki bo razumljiv in privlačen. Spletni tečaj lahko zasnujete na način video lekcij ali v tekstovni obliki. Odločite se za tisto, kar vam je bolj pri srcu in za kar menite, da bo prineslo boljše rezultate. Morda bo to kombinacija obojega.

Kaj vsebuje kakovosten sistem spletnih tečajev?

Na koncu ni vse odvisno zgolj od vas in vaše vsebine. Kakovosten mora biti tudi sistem spletnih tečajev, kjer boste le-te ponujali svojim uporabnikom. Takšen sistem mora imeti več možnosti različnih tečajev, ki so lahko v video, avdio ali tekstovni obliki. Bi svoje tečajnike med učenjem vzpodbudili k preverjanju s kvizom? Kakovosten sistem omogoča tudi to.

Platforma za spletni tečaj
Platforma mora omogočati pregledno strukturiranje spletnega tečaja.

Vsekakor potrebujete tudi pregledno in enostavno nadzorno ploščo, kjer lahko spremljate svoje udeležence tečajev in njihov napredek. Zanimalo vas bo še, koliko tečajev lahko dodate. Na tem mestu si nikakor ne želite biti omejeni, prav tako tudi ne z zgolj enim načinom plačila. Če lahko v sistemu za spletne tečaje kreirate še kupone s popusti in spremljate celotno analitiko na ravni Googla, potem ste zagotovo na pravi poti.

Kako strukturirati spletni tečaj?

Da bi bil spletni tečaj karseda razumljiv in učinkovit, ga je potrebno že na začetku dobro zasnovati. Prav struktura posameznega tečaja je tista, ki uporabniku olajša učenje in ga na najkrajši in najbolj logičen način vodi do osvojitve potrebnega znanja. Na samem začetku je potrebno misliti na kakovosten način podajanja vsebine.

Ni dovolj le zdrdrati, kar imate v mislih, pa čeprav bo v tem zajeto popolnoma vse, kar se določene snovi tiče. Predstavitev mora biti lična, privlačna in zanimiva. V primeru video tečaja je potrebno misliti na kakovost posnetka – tako slike kot zvoka. Današnje pametne naprave zagotavljajo že kar precej visoko kvaliteto naštetega, zato to ne bi smela biti težava.

Če bo vizualizacija kvalitetna, boste na ta način dodatno motivirali uporabnika, ki bo na ta način mnogo lažje in hitreje prišel do iskanega znanja. Pozornost naj bo usmerjena tudi na kreacijo kategorij in podkategorij, ki naj si sledijo v smiselnem vrstnem redu.

Zakaj izbrati Artbeat?

ArtbeatKo se boste enkrat odločili za svoj lasten spletni tečaj, vas bo zanimalo, kje lahko kar najbolj enostavno postorite vse do sedaj našteto. Odgovor je Artbeat, kjer so poskrbeli za sistem za izdelavo spletnih tečajev, ki nudi pestro paleto orodij in domiselnih rešitev, kako motivirati svoje uporabnike do te mere, da bodo s tečaji res zadovoljni.

Obenem pa boste imeli na voljo tudi analitične podatke, ki vam bodo to potrdili ali pa vas na drugi strani opomnili, da ste morda v določenem koraku storili manjšo napako. Zagotovo je velika prednost omenjenega sistema v bogatih in dolgoletnih izkušnjah podjetja, ki ga je razvilo.

In ne le to. Sistem vam nudi tudi možnost integracije, na strani podjetja pa ponujajo še vodenje in svetovanje, ki bo pripeljalo do nadvse kvalitetnega projekta. Ponudite in unovčite svoje znanje na način, da bodo lahko vsi prišli do njega!

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button