Zakaj se odločiti za »shared« gostovanje spletne strani?

Glavna značilnost deljenega oziroma »shared« gostovanja je v tem, da na enem strežniku gostuje več spletnih strani različnih naročnikov. Običajno je na strežniku prisotnih več sto, v nekaterih primerih celo več kot tisoč spletnih strani, zato zagotovo ne preseneča podatek, da je deljeno gostovanje spletnih strani cenovno najbolj ugodno.

Večina ponudnikov gostovanja ima na seznamu storitev tudi »shared hosting«, torej deljeno gostovanje, mnogo manj pa je takšnih, ki poleg omenjene storitve nudijo tudi druge oblike zakupa prostora na strežniku, na primer VPS, namensko in reseller gostovanje.

Ko se z zakupom spletnega prostora srečujemo prvič, je povsem normalno, da se nam zastavlja vprašanje, za katero vrsto storitve se odločiti. Glede na to, da je deljeno gostovanje najcenejše, pa se marsikomu poraja tudi vprašanje, če gre za dovolj kakovostno storitev, ki bo omogočala zanesljivo, varno in predvsem hitro delovanje spletne strani.

Na to sicer ne moremo enostavno odgovoriti z »da« ali »ne«, saj kakovost zavisi od posameznega ponudnika. Načeloma pa lahko brez zadržkov zapišemo, da v kolikor gre za dobrega ponudnika, je skrb o nezanesljivem ali počasnem delovanju povsem odveč.

5 razlogov za deljeno gostovanje

Še vedno niste prepričani, če bo deljeno gostovanje za vas predstavljalo pravo izbiro? V nadaljevanju smo izpostavili pet glavnih razlogov, zakaj se odločiti prav za omenjeno vrsto zakupa strežniškega prostora.

1. Večina ne potrebuje zmogljivejšega gostovanja

Daleč največjemu deležu tistih, ki se na spletu želijo predstaviti z lastno spletno stranjo, je deljeno gostovanje pisano na kožo, saj povsem zadostuje njihovim potrebam. Povprečna spletna stran ali spletna trgovina vsekakor ne potrebuje naprednejše oblike storitve, kot je na primer VPS gostovanje, dovolj je kakovosten SSD strežnik pri zanesljivem ponudniku deljenih strežnikov.

2. Možnost preproste nadgradnje paketa

Če se kadarkoli pokaže potreba po več GB prostora na strežniku, po večjem limitu prometa ali večjem številu dodanih domen, enostavno kontaktiramo ponudnika in se dogovorimo za prehod na zmogljivejši paket. Večina ponudnikov nadgradnjo opravi brezplačno, plačati je potrebno le razliko v ceni med posameznima paketoma.

3. Povsem enostavno upravljanje

Nadzorna plošča cPanelČe je za upravljanje z VPS ali namenskim gostovanjem potrebno imeti kar nekaj administratorskega znanja, pa za deljeno gostovanje to ne velja. Svetujemo vam, da poiščete ponudnika, ki vam bo omogočal uporabo nadzorne plošče cPanel, prek katere boste lahko povsem enostavno urejali vse, kar se tiče vašega paketa gostovanja. Enostavno boste na paket dodajali nove domene, ustvarjali e-poštne predale, na strežnik prenašali datoteke, dostopali do varnostnih kopij ipd.

4. Za brezplačno pomoč je vedno na voljo podpora

Če se vam bo pri upravljanju svojega paketa gostovanja kadarkoli zataknilo, vam bo kakovosten ponudnik vedno nudil pomoč. Ker je podpora pri storitvi, kot je deljeno gostovanje, izjemnega pomena, imajo najboljša podjetja vedno na razpolago tudi dežurne ekipe, ki naročnikom pomagajo v večernih in nočnih urah, med vikendi in prazniki. Če boste ugotovili, da vam ponudnik ne nudi podpore 365 dni v letu in 24 ur na dan, raje poiščite drugega.

5. Storitev, ki je mnogo cenejša

Kot omenjeno že povsem na začetku prispevka, je deljeno gostovanje mnogo cenejše od drugih oblik najema strežniškega prostora. Za primer si oglejmo ponudnika NEOSERV.si, ki v Sloveniji velja za vrhunskega ponudnika s hitrimi SSD strežniki in zelo prijazno ter hitro odzivno podporo. Najcenejši Beli paket je na voljo že za 12 € na leto, Oranžni za 20 €, najbolj priljubljen Zeleni, ki omogoča gostovanje petih domen, je na voljo za 30 €, za Modri paket je potrebno odšteti 60 €, za najzmogljivejši Rdeči pa 120 € na letni ravni.

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button