Vpliv moderne tehnologije na razvoj otrok

Računalniki, računalniške tablice, pametni telefoni in pametne ure … Zdi se, da jih znajo najbolje uporabljati prav otroci, kar ni nič nenavadnega, če pomislimo, da se z moderno tehnologijo srečujejo že od rojstva dalje. Prav zato se vse pogosteje pojavlja vprašanje, kako ta vpliva na razvoj otrok.

Vpliv tehnologije na motoriko

Vzgojiteljice v vrtcih vse pogosteje opozarjajo, da imajo otroci zaradi moderne tehnologije manj ročnih spretnosti. Res je, da znajo tipkati, a manjkajo jim osnovne veščine, kot je npr. zavezovanje vezalk ali celo zgolj zavezovanje vozla.

To pomeni, da lahko v prihodnje pričakujemo vse manj odločanja za poklice, ki zahtevajo dobro fino motoriko, saj mladi enostavno ne bodo dovolj spretni, da bi lahko na primer postali zlatarji. Po drugi strani pa so opazne tudi nekatere prednosti: otroci, ki veliko uporabljajo igrice na tablicah ali telefonih, imajo hitrejše reflekse oziroma odzivnost.

Težave s telesno težo in gibljivostjo

V šolah se kot posledico tehnologije omenja predvsem povečano telesno težo, za katero vemo, da vpliva tudi na vse pogostejši pojav kroničnih bolezni pri mladih. Otroci, ki so veliko za računalnikom, se manj gibajo.

To pomeni, da ne znajo ujeti in vreči žoge, imajo težave s prevalom ali stojo na rokah, in vse to se poveže v manjšo gibljivost ter slabšo koordinacijo. Vendar pa imajo zaradi igranja igric prav ti otroci pogosto boljšo prostorsko zaznavo in tudi boljšo domišljijo.

Vpliv tehnologije na besedišče

V obdobju adolescence se zaradi vpliva sodobnih tehnologij najpogosteje opaža odtujenost. Mladi komunicirajo prek spleta, v resničnem življenju pa imajo pri komunikaciji in druženju pogosto težave. Prav tako trpi jezik – besedišče je slabše, uporabljajo se pogovorni izrazi, okrajšave in tujke. Po drugi strani pa je pogosto opaziti dobro znanje tujih jezikov – a tudi to večinoma v pasivni obliki.

Je tehnologija za otroke torej primerna ali ne? Vsekakor, saj pomaga nabirati nova znanja in širiti obzorja – a le, če jo uporabljajo pravilno in zmerno, za kar morajo seveda poskrbeti starši.

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button