Na pomoč – računalnik se je pokvaril!

Ko se pokvari računalnik in smo že prešli fazo začudenih pogledov, obsojanja drugih uporabnikov tega računalnika (še posebej v domačem krogu je to izjemno popularno, saj gotovo poznate tisti stavek »Mulc, kaj si delal z računalnikom?«) in preklinjanja (preizkušeno na milijonih uporabnikov – a žal, ne deluje), je na vrsti iskanje rešitev.

Je računalnik že tako star, da bo potrebno kupiti novega? Je nov in smo jezni na prodajalca? Kakorkoli že, dejstva so preprosta – imeli ste smolo. Pri milijonih kosov različne opreme, ki je bolj ali manj kvalitetno narejena, se je v resnici pokvari le nekaj odstotkov, in če je ravno vaša med temi odstotki, ste rojeni pod nesrečno zvezdo. Dejstvo pa je, da se ta nesrečna zvezda približa večkrat, če smo redni uporabniki računalnika, morda celo več njih, denimo da imate še tabličnega, službenega in prenosnega, hkrati pa smo vsi skupaj uporabniki vse dlje.

Koga poklicati na pomoč?

Strokovnjakov, ki znajo kvalitetno popraviti računalnik, je precej. Med njimi pa je veliko razlik. Za začetek jih večina dela na črno, to je pač dejstvo. Kar še ne pomeni, da bo popravilo kaj slabše, morda tudi hitrejše in cenejše, samo garancije nimate. In tudi država si ni vzela svojega izjemno velikega dela kolača. Ta je sploh pri računalniških storitvah in prodaji večkrat veliko večji kot zaslužek tistega, ki je vse delo opravil. Pošteno, ni kaj, ampak to je že druga zgodba.

Ker si želimo kar najboljšega popravila našega računalnika, se bomo verjetno obrnili na enega od pooblaščenih servisov. Na internetu jih ni težko najti, sicer pa vsak verjetno najprej išče v svojem kraju. Tam bo gotovo prišel do servisa najhitreje, vprašanje pa je, če bo tudi servis v resnici opravljen v najkrajšem možnem času. Realno se računalnik ob manjši okvari lahko popravi v nekaj minutah, pa tja do ene ure. Če je potrebno zamenjati nek sestavni del oziroma komponento računalnika in je okvara očitna, je to lahko še hitreje. Seveda boste poleg pregleda in servisa plačali tudi zamenjavo komponente in ceno novega dela. Čas pa je odvisen tudi od tega, kolikšna je vrsta na servisu.

Popravilo računalnika
Za hitro popravilo računalnika so potrebne izkušnje.

Če se ni pokvarilo nič fizičnega, ampak je težava v programski opremi, pa boste imeli verjetno veliko višje stroške, da ne govorimo o tem, da zna stroške predstavljati še kopiranje podatkov iz starega na nov računalnik. Ko pa bo vse skupaj spet delovalo, boste morali poklicati še kakšnega kolega, da vam nastavi vse programe, ki ste jih uporabljali prej. Ker pogosto točnih naslovov ne vemo, je pametno, da si sproti delamo seznam programov, ki jih največkrat uporabljamo in so nam najpomembnejši.

Popravilo računalnikov je tema, o kateri bi lahko razglabljali v nedogled, in vsak ima svoj prav. Sami pa se odločite, kdo bo računalnik ob naslednji okvari popravil vam, komu zaupate, koga si lahko privoščite in koga v resnici potrebujete.

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button