Tehnologija 5G – kaj morate vedeti o novem omrežju?

Ljudje smo postali v veliki meri odvisni od stalne povezave v svetovni splet. Pa naj gre za delo, torej povezljivost računalniške opreme, ali pa za iskanje informacij in zabavo. Vse pogosteje za dostop do spleta uporabljamo pametne mobilne telefone, ki po množičnosti uporabe dostopa do spleta hitro izpodrivajo klasične namizne računalnike.

Če je do nedavnega še nekako veljalo, da je domači računalnik kljub temu v prednosti, saj omogoča uporabo interneta pri precej večjih hitrostih, pa se tudi te reči obračajo na glavo. Prav prihod 5G tehnologije bo povsem spremenil naša življenja, saj bo omogočila precej višje hitrosti prenosa podatkov, kar bo le še povečalo uporabo in uporabnost mobilnih naprav, čeprav bo nova tehnologija zelo koristna tudi na drugih področjih.

Večja hitrost delovanja

Če poenostavimo, da bo razumljivo, povejmo, kako zelo bo tehnologija 5G vplivala na hitrost delovanja. Če danes velja, da je za nalaganje nekega filma preko omrežja 4G potrebnih kar nekaj minut, bomo ta čas pri 5G merili v sekundah.

Prednost omenjene tehnologije bo predvsem v tem, da se napravam za uporabo ne bo potrebno priklapljati na bazne postaje, ampak bodo komunicirale neposredno med seboj. Prav to pa bo ključ do neverjetnih izboljšav in raznolikosti uporabe.

Vozila brez voznika

Če se že danes na trgu pojavljajo zametki (nekateri bolj, drugi manj okorni) tako imenovanih pametnih vozil, ki vozijo sama, pa bo 5G povsem spremenil razmerja na tem področju. Ker bo interakcija med napravami bliskovito hitra (v milisekundah), bo zaradi množice potrebnih senzorjev seveda avtonomna vožnja postala povsem izvedljiva in varna.

Doslej je bilo tolikšno število senzorjev namreč nemogoče vpreči v proces, saj bi bila količina potrebnih podatkov za optimalno delovanje enostavno prevelika in preveč obremenjujoča za nemoteno delovanje strežnikov.

Hitro, varno, varčno

5G naprave bodo precej bolj zanesljive od svojih predhodnic, hitrejše in bodo potrebovale precej manj energije. Prav zaradi hitrosti prenosa podatkov pa se bo pričela spreminjati tudi prihodnost celotnega človeštva. Smo dejansko na pragu neke nove točke, ko bo industrija naredila izjemen preskok in omogočila ljudem poseči tja, kamor doslej še nismo mogli.

Pa omenimo denimo operacijo pacienta. S pomočjo te tehnologije in ustreznega robota bo lahko operater vodil operacijo celo z druge strani našega planeta, saj se bo skalpel v roki robota nemudoma (praktično brez vidnega zamika) odzval. Morda od doma ali pa zgolj iz nekega izoliranega prostora v primeru, da gre za pacienta z rizično okužbo oziroma je okužen zdravnik.

Kaj pa zabava?

Tudi računalniške igre napredujejo tako grafično kot tudi programsko in zahtevajo čedalje večjo tehnično podporo. S tehnologijo 5G bodo tako razne 3D in virtualno resnične igre v živo končno postale realnost. Igranje iger v živo s pomočjo 3D očal se bo s filmskih platen preselilo v naše domove. Znanstveno-fantastični filmi, ki smo jih občudovali do včeraj, bodo postali nova resničnost.

A lepo počasi. Omenjena tehnologija 5G še ni povsem pred našimi vrati. Še vedno se veliko testira in postopoma uvaja v nekaterih državah. Pri nas sicer testno že poteka projekt 5G denimo v Luki Koper, pred časom pa so zadevo uspešno preizkusili tudi v ljubljanskem BTC.

Zaenkrat še ni večje potrebe, da bi hiteli z nakupovanjem 5G mobilnih naprav, po svetu pa se ta hip pojavljajo tudi razne skupine s pobudami, da se omrežje 5G prepove, ker po njihovem mnenju pomeni veliko nevarnost za naše zdravje. Znanost škodljivosti ni uspela dokazati in zato 5G ta hip velja za popolnoma varno tehnologijo, ki bo v naslednjih letih povsem spremenila svet, kot ga poznamo.

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button