So tonerji res tako dragi, da je bolje ostati pri »ink jet« tiskalnikih?

Kadar je potrebno kupiti nov tiskalnik, pa naj bo za domačo ali službeno uporabo, se vedno znova znajdemo pred vprašanjem, ali je bolje kupiti laserski ali ink-jet tiskalnik.

Pri prvem se uporabljajo tonerji, ki naj bi bili zelo dragi, pri drugih kartuše, ki so cenejše (čeprav za marsikoga še vedno drage). Prvi so namenjeni zahtevnejšemu tisku in so predvsem izjemno hitri, drugi so počasni in nudijo slabšo kakovost, predvsem pa pride včasih do »mazanja« črnila po papirju. Prvi so dragi, drugi poceni. Ampak … Ali vsa ta prepričanja zares držijo?

Cene laserskih tiskalnikov

Tako tonerji kot laserski tiskalniki naj bi bili dragi. Če pogledamo same tiskalnike, lahko potrdimo, da je cena laserskega tiskalnika zagotovo višja od ink-jet tiskalnika (če primerjamo znotraj posameznih razredov), a laserski tisk je hitrejši in bolj kakovosten, torej se izplača odšteti več.

Dokler sicer razmišljate zgolj o črnem tisku, ne bo težav – tu je kartuše enostavno za vedno zamenjati s tonerji, saj dobite že pod sto evrov kar veliko dobrih laserskih tiskalnikov, ki tiskajo zgolj s črnim barvilom. Če bi radi tiskali barvno, pa so laserski tiskalniki seveda že dražji.

Če menite, da barvnega tiska niti ne boste potrebovali, potem se za barvni laserski tiskalnik raje ne odločajte, saj je drag, prav tako pa niso poceni niti tonerji. A pravzaprav v primerjavi s kartušami niti ne gre za tolikšno razliko – prepričajte se na https://kartuše.net/tonerji.

Preračunajte, koliko vas dejansko stanejo tonerji

TonerjiZagotovo bi bilo najbolj enostavno v trgovini pogledati ceno črne kartuše in ceno črnega tonerja, barvne kartuše pa primerjati z barvnimi tonerji. Tako bi lahko rekli, da je lasersko tiskanje gotovo zelo drago. A takšno mnenje je napačno, kajti treba je preračunati, koliko dela pravzaprav opravijo kartuše in koliko tonerji.

Vam je kdaj uspelo, da bi s črno kartušo natisnili do dva tisoč strani, tako kot to omogočajo nekateri tonerji? Gotovo ne. V tem času bi morali kar nekajkrat zamenjati kartušo, in ugotovili bi, da ste nazadnje prišli na enako ceno oziroma plačali še več. Enako velja tudi za barvni tisk: tonerji natisnejo veliko več strani kot kartuše.

In če se odločite, da vam za vaš laserski tiskalnik ni nujno potrebno kupovati originalnih tonerjev, vendar so vam povsem v redu tudi kompatibilni, potem ob naslednjem nakupu novega tiskalnika zagotovo ne sme več biti dileme. Če dobite kakovosten laserski tiskalnik za ceno, ki vam ustreza (s popustom ali v prodajni akciji), potem o ink-jet tiskalniku na kartuše sploh nimate več kaj razmišljati.

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button