Izbira naprednega omrežja LTE/4G

Kadar nam mobilni telefon ponudi možnost izbire omrežja, se pogosto znajdemo v zagati. Želimo si kakovostnih storitev, a med ponujenimi možnostmi zgolj na podlagi imen in oznak težko razberemo, katera je tista, ki je za nas najboljša oziroma najbolj primerna. Si tudi vi želite, da bi vam bila izbira olajšana? Prav v ta namen smo zbrali priročne informacije, ki vam na kar najbolj razumljiv način povedo, kako se odločiti.

Kaj pomenijo kratice ob imenih omrežij?

Mobilna telefonija se razvija izjemno hitro, pri čemer trga ne bogatijo le vedno nove in boljše ter zmogljivejše pametne mobilne naprave ter vse bolj priročne uporabne aplikacije, temveč prihaja do velikih napredkov tudi pri samih omrežjih, ki skrbijo za prenos »signala« oziroma za prenos informacij.

Prvi mobilni telefon, ki ste ga uporabljali, je deloval v omrežju prve generacije, ki smo ga enostavno imenovali GSM, kar je kratica za tuj izraz »Global System Mobile«. Ta nam je omogočal telefoniranje in tudi že pošiljanje kratkih oziroma SMS sporočil, za zahtevnejše komunikacijske naloge pa je bil prepočasen in premalo zmogljiv.

Prav zaradi tega je prišlo do nadgradnje na 2G omrežne sisteme, ki jih včasih spremljajo tudi oznake HSCSD, GPRS in EDGE, s katerimi je bil prenos izboljšan, uporabniki pa so opazili pri uporabi tudi spremembo na računih. Zaračunavanje storitev namreč ni več temeljilo na času uporabe, temveč na količini prenosa podatkov. Z njimi smo dobili tudi možnost prenosa MMS oziroma multimedijskih sporočil, pojavili pa so se tudi mobilni portali.

Tretja generacija ali 3G, poznana tudi pod imenom UMTS, je prinesla tehnologijo, ki je še hitrejša, omogoča še več multimedijskih funkcij, z njo pa lahko brez težav dostopamo do spletnih strani ter opravljamo video klice. In potem je tu še zadnja tehnologija, 4G/LTE omrežje, ki je že na voljo tudi pri nas.

To nam zaenkrat omogoča hitrost prenosa podatkov do 150 Mb/s v smeri k uporabniku in 50 Mb/s iz smeri uporabnika, ter neverjetno odzivnost, kar omogoča prenos videoposnetkov visoke ločljivosti, prenos 3D-vsebin, zmogljivo širokopasovno povezljivost, pomembno za storitve v oblaku, spletne igre in podobno. LTE/4G oziroma četrta generacija mobilnih omrežij se še vedno razvija, tako da lahko pričakujemo še veliko novosti.

Kakšno omrežje boste torej izbrali, kadar vam vaš pametni telefon to ponudi? Odvisno od dosegljivosti in vaših potreb. Kadar se nahajate v tehnološko manj razvitem območju sveta, vam lahko tudi staro GSM-omrežje zagotovi klic, če želite komunicirati hitreje, ceneje in predvsem uporabljati sodobnejše možnosti komuniciranja, pa velja izbrati čim novejšo različico.

Za LTE/4G potrebujete tudi primerno napravo

Da bi lahko izkoristili vse možnosti sodobnega mobilnega komuniciranja, je za to potrebna tudi naprava, ki to omogoča. Potreben je pametni telefon, ki podpira LTE, ali druga LTE naprava, na primer tablični računalnik, prav tako pa boste morali v svoj mobilnik vstaviti napredno kartico USIM ter vključiti storitev LTE/4G. To možnost vam ponuja tudi Telekom Slovenije, pri katerem vam bodo pomagali tako pri nakupu primernega telefona (prodaja telefonov v spletni trgovini pa vam lahko pomaga tudi pri primerjavi naprav in izbiri kar od doma) kot pri pričetku uporabe LTE-storitev.

In kateri telefoni so vam na voljo? Ponujajo vam naprave znamk Samsung, Apple, Sony, LG in še mnoge druge, med katerimi se boste najhitreje prepričali, ali nudijo želeno možnost 4G/LTE tako, da ta podatek označite v filtru za prikaz zadetkov in si s tem zagotovite prikaz tistih, ki so ustrezni.

Mobilni telefoni LTE

Če ste zahteven uporabnik, ki si želi izkoristiti vse možnosti, ki jih ponuja sodobno mobilno komuniciranje, vam vsekakor svetujemo, da se obrnete na Telekom Slovenije. Obiščete lahko tudi katero izmed njihovih poslovalnic, kjer vam bodo prijazno svetovali ter predstavili vse prednosti tehnološko najbolj dovršenega omrežja ta hip.

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button