Do proste domene v 4 korakih

Dokopati se do dobre proste domene ni tako enostavno, kot se marsikomu zdi na prvi pogled. Predvsem takrat, ko želite registrirati domeno .com, pride do težav, saj je po podatkih Verisign na današnji dan registriranih kar 127.187.716 domen s to neverjetno priljubljeno domensko končnico. In če povrh vsega želite registrirati kratko in atraktivno ime, boste najverjetneje razočarani.

Zanimive proste domene s končnico .com so prava redkost, v kolikor pa kakšno slučajno najdete, jo vsekakor čim hitreje registrirajte. »Naložba« okoli 10 € vam z nadaljnjo prodajo namreč lahko prinese ogromno denarja – odvisno od same domene, vaših pogajalskih zmožnosti, precej pa seveda tudi od sreče.

1. Razmislite o imenu domene

Ker proste domene verjetno ne boste iskali le zato, da bi jo nato prodali po višji ceni, temveč predvsem zato, da boste na njej postavili spletno stran, morate najprej dobro razmisliti o imenu domene. Če še nimate podjetja, na spletni strani pa bi radi predstavili podjetje, je dobro, da imeni domene ter podjetja poenotite. Najprej torej poglejte, če je želeno ime še prosto, zatem registrirajte domeno, nato pa še podjetje. V nasprotnem primeru boste v težavah, v kakršnih se znajde veliko število podjetij.

Izbira imena domene
Z “brainstormingom” boste lažje in hitreje našli odlično ime domene.

Ko razmišljate o imenu domene, upoštevajte še nekaj priporočil. Prvo je, da naj domena ne bo predolga, saj jo bo tako marsikomu precej težje pravilno vpisati v brskalnik. Svetujemo vam dolžino pod 15 znakov, če boste našli prosto domeno s še krajšim zapisom, pa še toliko bolje.

Drugo priporočilo je, da se izogibate vezajem v samem imenu, saj pri komunikaciji imen takšnih domen prihaja do nesporazumov. In kot tretje vam svetujemo, da domena ne vsebuje šumnikov. Poleg že prej omenjenih težav pri komunikaciji oz. razumevanju se v tem primeru lahko pojavljajo tudi težave pri pošiljanju in prejemanju e-pošte.

2. Izberite pravo domensko končnico

Tako, najtežji del je za vami. Izbira domenske končnice je namreč precej lažja od izbire imena domene, saj veljajo preprosta in povsem logična pravila. Za slovenske spletne strani sta najprimernejši izbiri .si in .com, alternativi pa sta .net in .eu.

Za spletno stran, ki cilja globalno, je daleč najboljša izbira domenske končnice .com, sledi .net. Če s spletno stranjo želite doseči Nemčijo, registrirajte domeno .de ali .com. Enako velja tudi za druge države (na primer .it ali .com za Italijo, .fr ali .com za Francijo, …). Vse več podjetij želi s svojo večjezično spletno stranjo doseči prebivalce Evropske unije. V tem primeru se ponujajo tri približno enakovredne možnosti – .com, .net in .eu. Slednja je v zadnjih letih močno pridobila na zaupanju in veljavi.

3. Preverite, ali je domena prosta

Sedaj pa je čas za »trenutek resnice«. Preveriti namreč morate, če je izbrana domena prosta. Obiščite spletno stran www.preveri.si in v okence vpišite izbrano domeno. Zapišite jo v celoti, tako ime kot tudi domensko končnico. V momentu bo postalo kristalno jasno, ali je domena na voljo za registracijo ali že pripada nekemu drugemu nosilcu.

Preveri prosto domeno

In kaj v primeru, ko domena ni več prosta? Prej omenjeni preverjalnik domen vam bo izpisal podatek, do kdaj jo ima trenutni nosilec registrirano. Če se vam ne mudi, lahko počakate in nato ponovno preverite, če je morda ni podaljšal. V kolikor se bo to zares zgodilo, boste morali počakati še kakšen mesec dni, da ponovno postane prosta za registracijo. Precej bolj verjetno pa je, da boste morali celoten postopek ponoviti. Ponovno bo potrebno razmisliti o imenu domene, izbrati ustrezno domensko končnico ter preveriti prostost domene.

4. Registrirajte domeno

Ste med srečneži, ki jim je že v prvem poizkusu uspelo priti do proste domene? Ali pa ste za to, da ste končno našli dobro prosto domeno, porabili veliko časa in pridobili tudi kakšen siv las? Kakorkoli že, domeno ste končno našli, zdaj pa je čas, da jo registrirate.

Ne čakajte na jutri! Registrirajte jo takoj, saj bo tako najmanj možnosti, da bi jo kdo registriral pred vami in vam s tem zagrenil dan. Poiščite registrarja, ki slovi po kakovosti in nizkih cenah, na njegovi strani v obrazec za preverjanje domen vpišite izbrano domeno in sledite postopku. Ponosni lastnik domene boste postali v le nekaj minutah.

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button