WordPress – daleč najboljši CMS

Stare in enostavne spletne strani so običajno statične. To pomeni, da ne uporabljajo podatkovnih baz, temveč le preproste HTML datoteke. V njih so shranjena vsa besedila, poti do slik, za oblikovno plat pa poskrbijo datoteke CSS. Danes je takšnih strani zelo malo, saj prevladujejo dinamične, ki izdelovalcem in administratorjem omogočajo mnogo več svobode. Večina jih je spisanih v PHP programskem jeziku, prav tako pa dinamične spletne strani uporabljajo podatkovne baze.

V ozadju dinamičnih spletnih strani največkrat stoji t. i. CMS (ang. Content Management System). Če vam angleščina ni tuja, lahko sklepate, da gre za sistem, s pomočjo katerega lahko urejamo spletne vsebine. Pravzaprav je CMS mnogo več kot le to, saj omogoča preprosto postavitev spletne strani. Ta je še posebej preprosta, če gre za WordPress, ki je v svetu daleč najbolj priljubljen CMS. Po podatkih BuiltWith na omenjenem sistemu temelji kar 38 % spletnih strani, ki uporabljajo CMS. Impresivno, se vam ne zdi?

Velja zaupati podatkom in namestiti WordPress?

V kolikor sami še nimate spletne strani, pa bi jo radi imeli, se sedaj verjetno sprašujete, če bi tudi za vas v poštev prišel WordPress. Odgovor je vsekakor pritrdilen. Gre za izjemno funkcionalen in fleksibilen sistem, ki je povrhu vsega še zelo preprost za uporabo. Celo tako, da bi spletno stran lahko postavili kar sami. In to ne v več mesecih, temveč v nekaj dneh. Če bi predpostavljali, da imate z WordPressom že nekaj izkušenj, pa bi nezahtevno stran lahko postavili v le nekaj urah.

Kako v WordPressu izdelati spletno stran?

SoftaculousNajprej boste morali registrirati domeno ter zakupiti spletno gostovanje. Pri slednjem bo najbolje, da le-to vključuje nadzorno ploščo cPanel, saj bo namestitev WordPressa tako povsem enostavna. V nadzorni plošči poiščite ikono Softaculous ter nato izberite WordPress. Kot boste videli, boste ob namestitvi morali izpolniti le nekaj polj, nato pa se bo izvedla samodejna instalacija. Po nekaj sekundah, ko bo namestitev končana, se vam bosta izpisali dve povezavi. Prva bo vodila do vaše nove spletne strani (do vaše domene), druga pa do administracije, v katero se vpišete s podatki, ki ste jih vnesli pred postopkom namestitve.

V administraciji lahko urejate prav vse, kar je povezano z vašo spletno stranjo:

  • izberete dizajn oz. grafično predlogo;
  • dodajate nove vsebine;
  • urejate obstoječe vsebine;
  • na spletno stran dodajate slike;
  • nameščate poljubne vtičnike;
  • dodate logotip, kontaktni obrazec, zemljevid, …;
  • vsebinam dodate gumbe za deljenje na družbenih omrežjih;
  • skratka, stran prilagodite povsem po svojih željah.

Vtičnik, kaj pa je to?

Če ste bili pozorni, ste opazili, da smo pri peti alineji omenili vtičnike (ang. plugins). Gre za dodatne funkcionalnosti, ki jih svoji WordPress spletni strani dodate z le nekaj kliki. Želite na stran dodati kontaktni obrazec? Znotraj administracije poiščite vtičnik, ki bo za to poskrbel, ga namestite in ustrezno nastavite. Bi radi, da se na strani menjajo oglasne pasice? Poiščite enega izmed mnogih vtičnikov, ki bo spletni strani dodal to funkcionalnost.

WordPress plugin
WordPress vtičniki spletni strani omogočajo razširitve in nove funkcionalnosti.

Vtičnikov je praktično neomejeno. Nekateri so plačljivi, spet drugi brezplačni. Osnovne razširitve, kot smo jih denimo našteli zgoraj, omogočajo brezplačni vtičniki. Za nekatere bolj napredne rešitve (npr. za omogočanje plačila z Moneto) pa so na voljo plačljivi vtičniki. Brez skrbi, cene niso visoke, prav veliko plačljivih vtičnikov pa zagotovo ne boste potrebovali. Morda sploh nobenega.

Je za WordPress potrebno plačati?

WordPress je odprtokodna rešitev, kar pomeni, da zanjo ni potrebno plačati. Za razvoj CMS-a skrbi velika ekipa programerjev z vsega sveta. Tudi številne grafične predloge so brezplačne, podobno kot pri vtičnikih pa so na voljo tudi plačljive. Te so bolj dodelane, hkrati pa pomenijo tudi večjo unikatnost. Če mislite izdelati resno spletno stran, vam vsekakor priporočamo, da se odločite za plačljivo predlogo.

Naj za konec dodamo le še to, da je (predvsem) zaradi varnostnih razlogov WordPress potrebno redno posodabljati. To sicer velja tudi za vse druge sisteme. Pri WordPressu je posodabljanje zares enostavno, saj je vse, kar morate storiti, klik na gumb.

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button