Spletni posel se prične z registracijo domene

Če si niste namestili razširitve za spletni brskalnik, ki preprečuje prikazovanje oglasov, ste zagotovo že kdaj naleteli na oglas o hitrem spletnem zaslužku. Kliknite sem, držite se preverjene metode in v le nekaj dneh boste postali milijonar. Mislite, da je res tako? Morda redkim posameznikom na spletu zares uspe zaslužiti visoke zneske v relativno kratkem času, toda večini prav gotovo ne. Še najverjetneje je, da boste s poskusom hitrega zaslužka le izgubili denar, zaslužili pa niti centa. In kako potem zaslužiti na spletu? Vse se prične z registracijo domene…

Kaj sploh je domena?

Nepoznavalcem je izraz morda tuj, zato nam dovolite, da najprej razložimo, kaj domena sploh je. Domena je spletni naslov, na katerem lahko postavimo spletno stran.

Vsaka spletna stran potrebuje določen prostor na strežniku, vsak strežnik pa ima svoj IP naslov. In ker je IP naslov sestavljen le iz številk, bi si bilo naslove spletnih strani izjemno težko zapomniti. Ravno zaradi tega so bile uvedene tako imenovane domene, ki IP naslov preslikajo v lepšo znakovno različico. Domena je lahko sestavljena iz črk, številk in vezajev, veljajo pa še določene druge omejitve, ki so odvisne od posamezne vrhnje domene.

Kaj je vrhnja domena?

Končnici domene pravimo tudi vrhnja domena. V svetu najpogostejša je vrhnja domena .com, sledi pa ji končnica .net. Pri nas je poleg omenjenih dveh pogosto moč opaziti tudi vrhnjo domeno .si. Gre za tako imenovano nacionalno domeno (vse nacionalne domene so sestavljene iz dveh črk), medtem ko sta .com in .net generični vrhnji domeni. Za vrhnjo domeno se uporablja tudi kratica TLD (Top-Level Domain).

Registracija domene

Vsaka fizična ali pravna oseba lahko registrira svojo domeno oziroma večje število domen. Za nekatere vrhnje domene obstajajo omejitve (primer: vrhnjo domeno .eu lahko registrirajo samo prebivalci EU), medtem ko pri drugih omejitev ni.

Ponudnik, ki prek svoje spletne strani nudi registracijo domen, se imenuje registrar. Obstajajo pa tudi vrhovne organizacije, prek katerih registrarji v imenu naročnika registrirajo domene. Za nacionalno domeno .si skrbi organizacija Arnes – Akademska in raziskovalna mreža Slovenije. Pravimo, da je Arnes vrhovni registrar za vrhnjo domeno .si.

Pa se zopet vrnimo k poslu …

V naslovu smo zapisali, da se spletni posel začne z registracijo domene. Največkrat je res tako, saj je z lastno spletno stranjo možno služiti. Načinov za to je zares veliko, od znanja in naklonjenosti posamezni metodi pa je odvisno, za kateri način se posameznik odloči.

Spletni posel

Domena je torej osnova, poleg nje pa tudi najem strežnika (spletno gostovanje). Ko imamo poskrbljeno za našteti storitvi, lahko pričnemo z izdelavo lastne spletne strani, s katero torej lahko služimo na različne načine. Naštevamo jih je le nekaj:

  • predstavitev podjetja – obiskovalci izvejo o ponudbi podjetja
  • prodaja izdelkov prek spletne trgovine
  • postavitev spletnega portala – možnost služenja z oglaševanjem: oglasi s plačilom na klik, promocija izdelkov/storitev partnerskih podjetij, prodaja oglasnega prostora, objava plačljivih sponzoriranih objav itd.
  • zajem e-poštnih naslovov v zameno za brezplačno dobrino (npr. za PDF priročnik ali za ogled kakovostnega video prispevka), kateremu sledi oglaševanje ponudbe direktno na pridobljene elektronske naslove

Preden registrirate svojo domeno, dobro premislite, česa se boste lotili in na kakšen način, saj je od izbire odvisno tudi ime domene. Strategijo podrobno načrtujte in si določite cilje ter časovne roke. Za več napotkov, kako se lotiti spletnega posla, pa spremljajte tudi našo stran, saj bomo v prihodnje o tem še pisali.

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button