Kako napisati TOP članek za objavo na blogu?

Da bi napisali članek, ki bi imel veliko bralcev, mora biti ta napisan na pravi način. Govorimo seveda o članku, ki bo objavljen na spletu, morda na vašem blogu. Da bi bil tak članek zares dobro bran, boste morali upoštevati nekaj osnov spletne oz. vsebinske optimizacije.

Vedeti morate, kaj na to temo s pomočjo spletnih iskalnikov iščejo uporabniki in vaši bodoči bralci. Ko boste enkrat imeli pred seboj nabor pravih ključnih besed, bo vse skupaj lažje. A kako do njih, kako vedeti, kaj kdo išče? Razložimo v nadaljevanju.

Najboljše ključne besede

Nabor ključnih besed lahko sestavite tako, da določeno ključno besedo vpišete v Google in potem povsem pri dnu strani pogledate še predloge, ki se na to temo izpišejo. Prav tako je dobro upoštevati predloge, ki vam jih iskalnik servira kar med vpisovanjem v iskalno okno.

Najboljše orodje za analizo ključnih besed pa najdete v orodju za Google oglaševanje. Tam namreč prejmete zelo natančne podatke, koliko katerih ključnih besed se išče v izbranem obdobju. Orodje je brezplačno, morate pa imeti v ta namen vzpostavljeno aktivno oglasno kampanjo.

Oblikovanje vsebine

Pri pisanju morate upoštevati nekaj SEO zakonitosti. Ena izmed osnovnih je, da potrebujete dober naslov članka. Ta ne sme biti predolg (pa tudi ne prekratek) in mora vsebovati ključno besedo. Še najbolje, da bolj pri začetku samega naslova. Naslov naj ne bo daljši od 50 ali 60 znakov.

Temu naslovu rečemo tudi H1 in se na strani oziroma v članku pojavi zgolj enkrat. Potem pa so zelo pomembni tudi podnaslovi, kot so H2, H3 in tako naprej. H2 uporabite za podnaslov določene teme v članku, medtem ko naj bo H3 podnaslov odseka znotraj te iste teme. Seveda ne pozabite na ključno besedo.

Ne pretiravajte s ključno besedo

Najprej imejte v mislih, da je daljši članek vreden več. Tako za Google kot za bralca. Vsaj 500 besed, še raje pa 800 ali 1000. In nikoli ne pišite za Google, pač pa z mislijo na svoje uporabnike, ki jim želite predati kvalitetne informacije. In ne pretiravajte s ključno besedo. Nekako splošno velja, da naj ključna beseda ali njene sopomenke ne zavzemajo več kot 2,5 % celotne vsebine.

Uporabljajte raje sinonime in izpeljanke ključne besede kot zgolj eno in isto besedo ves čas. Tudi v vseh podnaslovih je ne potrebujete, a nikakor ne pozabite katerega izmed njih oplemenititi tudi na ta način. Skušajte pisati s krajšimi in razumljivimi stavki. Delajte odstavke, sicer bo besedilo nepregledno, tega pa ne maramo ne bralci in ne Google.

Ne pozabite na slike in video

Slikovni in video material v članku je precej pomemben. Ta naj odraža vsebino samega članka, slike pa naj bodo primerno optimizirane. Nikar ne objavljajte prevelikih slik. Obrežite jih na ustrezno velikost in poskrbite, da ne bodo »težje« od 100 kb.

Prav tako imejte ves čas v mislih, da Google gleda z drugačnimi očmi kot mi. Pa recimo, da ga primerjamo s slabovidnim ali slepim človekom, ki informacije razbere pod blazinicami prstov. Google za ogled slik potrebuje “alt” oznake, s katerimi mu sporočimo, kaj se na sliki nahaja. In seveda, ne pozabite na ključno besedo!

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button