Se bo pametna ura zasidrala v naš vsakdanjik?

Tisti, ki so vedno v koraku z najnovejšo tehniko, zagotovo že imajo tako imenovano pametno uro – a zaenkrat gre zgolj za »tehno frike«, ki si lahko privoščijo tako drago zadevico, ki pa ima trenutno še precej omejeno delovanje in tudi precej slabosti. Večina poznavalcev trendov pa je prepričanih, da bo pametna ura za razvojem postala bolj uporabna in cenejša, torej tudi bolj dostopna.

Zakaj je pametna ura pametna? Ura, ki še najbolj spominja na ure iz kakšnih vohunskih filmov, omogoča povezavo z mobilnim telefonom. Tega imate lahko lepo varno spravljenega v žepu ali torbici, na klic pa odgovorite kar z uro. Ta ima (večinoma) zaslon na dotik, ki deluje tako kot zaslon telefona in vam omogoča klicanje ter sprejemanje klicev, lahko pa tudi pisanje sporočil, fotografiranje in podobno. Funkcije, ki jih ura omogoča, so odvisne od proizvajalca oziroma modela, seveda pa tudi od cene. In ta zaenkrat ni prav nizka, saj vas bo pametna ura stala okoli 300 evrov.

Pametna ura je zaenkrat najbolj koristna zaradi omogočanja prostoročnega telefoniranja, kar pride najbolj prav med vožnjo. Da bi z njo opravljali običajne pogovore, pa ne gre verjeti – večina ljudi verjetno ne bo navdušena nad govorjenjem v uro takrat, ko lahko brez težav k ušesu pritisne telefon.

Poleg tega, da je pametna ura zaenkrat še precej nerazvita napravica in tudi draga, pa ima še cel kup drugih težav, ki jih bo potrebno odpraviti. Najbolj problematična je možnost poškodb. Z uro lahko mimogrede kam udarimo, ob čemer zaslon poči, mimogrede jo po nesreči zmočimo pri umivanju rok, in hitro lahko postane nadležna že zato, ker je tako zelo velika – za drobno žensko zapestje zagotovo ni primerna.

Kljub temu je pametna ura tehnologija prihodnosti, kajti glede na konkurenco med proizvajalci različnih mobilnih komunikacijskih naprav, smo lahko prepričani, da bo nadaljnji razvoj zelo hiter.

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button