3D tiskanje postaja vse bolj priljubljeno

3D tiskanje je ob prvih predstavitvah zmožnosti 3D tiskalnikov marsikomu vzelo dih. Tehnologija, ki se zdi popolnoma preprosta, nam namreč omogoča, da ustvarimo, kar koli si želimo. Vse kar je potrebno, je ustvarjanje slike predmeta v CAD obliki, pri čemer lahko oblikujemo popolnoma nov predmet ali skeniramo že obstoječega in naredimo kopijo (oziroma vnesemo nekaj sprememb ter prilagoditev in jo celo izboljšamo). Računalnik nato poskrbi za vodoravni razrez oblikovanega predmeta na nešteto drobcenih plasti, ki se nato natisnejo oziroma v tiskalniku nalagajo ena na drugo in tako ustvarijo fizično realen predmet.

Zakaj je 3D tiskanje tehnologija, ki ima odlično prihodnost? Predvsem zato, ker bodo tovrstni tiskalniki popolnoma spremenili marsikateri proizvodni proces. Izdelki, ki so doslej zahtevali zapletene postopke oblikovanja šablon oziroma modelov, bodo poenostavljeni. In ker je 3D tiskanje izjemno natančno, izdelki z napakami niso možni.

3D tiskanje je sicer zaenkrat precej draga tehnologija, zato bo verjetno preteklo še kar nekaj vode, preden se bo pričelo množično uporabljati v industriji, zagotovo pa se ga tam že uporablja za izdelavo modelov in prototipov, ki gredo običajno nato v klasično množično proizvodnjo. Ko bo tehnologija cenejša in bo predvsem omogočala tudi hitro izdelavo večjih izdelkov, pa bo zagotovo izpodrinila staro.

Največji korak bomo seveda naredili, ko bo 3D tiskanje dejansko na voljo posamezniku oziroma vsakemu gospodinjstvu, tako kot to danes velja za klasične tiskalnike. Vsakdo z znanjem CAD oblikovanja si bo lahko sam zamislil popolnoma nov predmet in ga izdelal, kar bo gotovo velika prednost za tiste, ki radi ustvarjajo. Če boste na primer potrebovali stol, ga boste oblikovali na računalniku in natisnili. Če boste želeli imeti v službi posebno skodelico za kavo, jo boste natisnili. Če bo želel vaš otrok igračko, jo boste natisnili. Kaj pa tisti, ki se na oblikovanje ne spoznajo? Tudi tem bo 3D tiskanje pošteno olajšalo življenje. Če bodo potrebovali na primer rezervni del za pralni stroj, jim bo proizvajalec ob plačilu poslal načrt, in nato si ga bodo doma natisnili sami.

3D tiskanje je trenutno res še relativno v povojih, a je iz dneva v dan bolj priljubljeno in razvito. Z njim se predvsem spoznavajo oblikovalci, ki želijo razširiti svoje obzorje in ustvariti tako uporabne predmete kot umetniške stvaritve, ki jih prej zaradi zapletene proizvodnje niso mogli. Gotovo pa ni več daleč dan, ko bomo priročne 3D tiskalnike za vsakdanjo uporabo uporabljali prav vsi – če ne naša, odrasla generacija, pa zagotovo naši otroci.

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button