Katere so najbolj popularne igralne konzole?

Že od malih nog nas večina živi z velikim tehnološkim napredkom na digitalnem področju. Iz leta v leto naše naprave postajajo manjše in bolj zmogljive, tiste namenjene igranju iger pa danes ponujajo neverjetno realno izkušnjo. Super grafični elementi, animacije in kup različnih iger so vsekakor dih jemajoči.

Če smo kot otroci igrali zgolj igre, kot je Tetris, in potem počasi prestopili v svet odraslih z 2D igrami in prvimi igralnimi konzolami, pa je danes svet igričarstva popolnoma drugačen. Svetu iger vladajo trije ali štirje veliki igralci, bomo pa tokrat igranje iger na računalniku potisnili na stran in se posvetili igralnim konzolam.

1. Sony PlayStation

Vsem zelo dobro znana igralna konzola PlayStation je za mnoge nesporni zmagovalec med igralnimi konzolami. Iz modela v model izboljšana z več spomina, hitrosti procesorja in boljšo grafiko ponuja zares neverjetno igralno izkušnjo. Nabor iger je domala neskončen, saj se pri japonskem proizvajalcu primarno posvečajo prav temu delu svojega posla.

Igralna konzola Sony Playstation 5
Igralna konzola Sony Playstation 5

Morda so zaradi tega malenkost slabši od velikih konkurentov na področju prikazovanja v 4K kvaliteti, a zaenkrat ni videti, da bi jim njihovi odjemalci to posebno zamerili. Zmagovita kombinacija za PlayStation je torej ogromen nabor iger plus cena. Tako je, omenjena igralna konzola je ob vsem naštetem tudi nekoliko cenejša od konkurence, ob tem pa nudi vrhunsko igralno izkušnjo, pri kateri se lahko spopademo tudi s prijatelji ali neznanci preko spleta.

Morda lahko dodamo še, da ta hip za najnovejši in najboljši model velja PlayStation 5, ki pa ga praktično ni moč kupiti nikjer, saj zalog ni, tiste kose, ki so bili na voljo, pa so pokupili preprodajalci in jih prodajajo po precej zasoljenih cenah. V začetku leta 2022 torej zaenkrat še ostajamo pri štirici.

2. Microsoft Xbox

Na trgu igralnih konzol med velikane sodi tudi Microsoft in sicer s svojo serijo konzol Xbox. Že lep čas velja za enega močnejših na tem področju in v določenih segmentih med konkurenco celo prednjači. Cenovno morda ne najbolj privlačen pa pritegne s strojno zmogljivostjo in nekaj drugimi »slaščicami«, ki jih svojim uporabnikom ponuja.

Igralna konzola Xbox One S
Igralna konzola Xbox One S

Konzola Xbox se lahko pred konkurente postavi s predvajalnikom Blue-ray 4K in zvokom Dolby Atmos. Ko med različnimi modeli iščemo zmagovalca, je pri Xbox to zagotovo model One. Gre dejansko za najmočnejšo igralno konzolo na trgu, ki pa tudi stane.

3. Nintendo Switch

Nekoliko starejši ljubitelji igralnih konzol se še vedno spomnimo konzole Nintedo, ki smo jo priklopili na TV in s pomočjo vstavljenih igralnih kartuš igrali igre, kot je denimo Mario Bros. Nintendo pa nas je razveseljeval tudi s prenosno konzolo, imenovano GameBoy. Ta je bila na voljo v črnobeli različici, kasneje pa celo v barvni.

Igralna konzola Nintendo Switch
Igralna konzola Nintendo Switch

A danes zagotovo osvaja trg z igralno konzolo Nintendo Switch. Čeprav se tudi Sony ponaša s prenosno konzolo PSP, pa je na tem področju zmagovalec vsekakor Nintendo. Gre za najbolj prilagodljivo napravo za igranje iger, saj jo lahko priklopimo na TV ali pa jo uporabljamo povsem ločeno.

Zaključek

Na trgu igralnih konzol je zagotovo dovolj izbire in tudi kvalitete ter različnih iger. Moti pa zastoj v dobavi novejših modelov, kar se je izkazalo za realno v zadnjem času, ko zaloge takoj izginejo, novih pa kar ni in ni na vidiku. Ker je napredek pošastno hiter in so novejši izdelki precej močnejši in sposobnejši, so igralci iger ves čas pošteno na trnih.

Neovizija

Neovizija.com sledi viziji časa in trendov na področju računalništva, interneta in tehnologije. Če vas omenjena področja zanimajo, ste lahko prepričani, da boste na našem spletnem portalu našli ogromno zanimivih vsebin. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo prijtetno branje!

Drugi berejo

Back to top button